Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Biszku 90: megint elfelejtetté
  2011-10-10 11:34:20, hétfő
 
  Biszku 90: megint elfelejtették Bélát
Panyi Szabolcs
// 2011 // szept // 13


A Bűn és büntetlenség című film bemutatója, illetve annak politikai és közéleti visszhangja után több mint egy évvel szinte biztossá vált, hogy Biszku Bélát nem fogják felelősségre vonni az '56-os forradalmat követő megtorlásokban játszott vezető szerepéért - ráadásul ez láthatóan senkit sem érdekel. Miért szomorú, hogy az antikommunizmus egyetlen politikai képviselője a szélsőjobb maradt?
Forrás: MTI




A kommunisták örökre itt maradnakPanyi Szabolcs írása



1921. szeptember 13-án, kilencven éve született az az ember, aki az 1956-os forradalom leverése után, a megtorlásokban részt vevő erőszakszervezeteket irányító belügyminiszterként jól dokumentáltan "több fizikai megsemmisítést" követelt. Biszku Béla talán az utolsó életben lévő egykori kommunista vezető, aki egy igazságtételi törvény elfogadása esetén bíróság előtt felelhetne tetteiért.

Egy évvel ezelőtt Biszku valószínűleg azt gondolhatta, minden oka meg is van a félelemre, 90. születésnapját azonban már teljes nyugalomban ünnepelheti. Nemcsak a felelősségre vonástól nem kell tartania, de a nyilvánosság kizárására sem kell különösebb erőfeszítéseket tennie. Hiszen ugyanúgy nem érdekel szinte senkit, mi van vele, ahogyan 1989 után húsz évig nem érdekelt. Kereken ötször annyi ideig élt, mint mondjuk egy 18 évesen kivégzett forradalmár, és ha a természet úgy akarja, a magyar politika és igazságszolgáltatás egészen biztosan nem fogja megakadályozni, hogy akár 100. születésnapját is családja körében, békében, háborítatlanul tölthesse.

De hogyan felejtették el a megbánás szikráját sem mutató Biszku Bélát - megint?

2010. június 16-án számos jel utalt arra, hogy Novák Tamás és Skrabski Fruzsina dokumentumfilmje, a Bűn és büntetlenség, illetve annak első nyilvános bemutatója akár történelemformáló hatású eseménnyé is válhat. Előző nap az országgyűlés kulturális bizottságában részleteket vetítettek a filmből, sőt a testület egy országgyűlési határozati javaslatot is elfogadott, hogy személyiségi jogi okokból ne lehessen dokumentumfilmeket betiltani (Biszku családja ugyanis hasonló indokra hivatkozva nem akarta engedélyezni a vetítést). A bemutatóra végül egy olyan budai helyen került sor, ahol igen gyakoriak a Fidesz-közeli ifjúsági rendezvények, a frissen megalakult kormány miniszterelnök-helyettesének, illetve a Fidesz frakcióvezetőjének jelenléte pedig azt sejtette, hogy a kommunista bűnök büntetlenségének a problémája a közélet aktuális és fontos kérdése lett 2010. nyarán, közvetlenül a kormányváltás után. Olyan kérdés, melyre komoly cselekvési lehetőséggel rendelkező, befolyásos politikusok is odafigyelnek - és talán már gondolkoznak is a megoldáson.

Mostanra világosan kiderült, hogy ez csupán illúzió volt.

Pedig legalább három alkalom is lett volna rá, hogy a parlament ún. rendszerváltó törvényekről, köztük az igazságtételről tárgyaljon. Először 2010 nyarán, amikor az első hónapokban egyébként is sorra különféle szimbolikus törvények (pl. Nemzeti Összetartozás Napja, kettős állampolgárság) kerültek a Ház elé. Az egyetlen eredmény akkor a kommunista bűnök tagadásának a büntetéséről szóló Btk.-módosítás lett. A következő, sejthetően az utolsó alkalmat 2011 tavasza és az új alkotmány elfogadása jelentette volna, ám az új alaptörvény sem az ügynökmúlt, sem a kárpótlás, sem a lusztráció, sem az igazságtétel kérdésével nem foglalkozott - leszámítva egy csupán szimbolikus jelentőségű sort a preambulumban a náci és kommunista bűnök el nem évüléséről. Az utolsó utáni lehetőséget pedig a mostani őszi parlamenti ülésszak jelenthetné, amikorra a sarkalatos törvények elfogadását időzítették. Ám mivel az ülésszak kezdetéig semmit nem lehetett hallani arról, hogy a következő hónapokra tervezett törvénydömping során esetleg rendszerváltó törvények is sorra kerülhetnének, Biszku Bélának most sem kell aggódnia.

De nemcsak az rendkívül tanulságos, ahogyan a politika végül gyakorlatilag semmit nem kezdett az egész Biszku-üggyel, hanem az is, ahogyan a nyilvánosság érdeklődése szintén elpárolgott pár hónap alatt. Különösen érdekes, hogy kevés kivételtől eltekintve vajon hová tűnt annak a kormánypárti holdudvarnak és sajtónak a hangja, mely korábban olyannyira határozottan követelte a kommunista múlt maradványainak eltakarítását. Az össznépi felejtés közepette a Biszku-ügyet kirobbantó újságírókon, pár bloggeren és neves történészen, illetve szélsőjobboldali figurákon kívül mindössze egyvalaki akadt, akinek az igazságérzetét sértette, hogy a bocsánatkéréstől elzárkózó, cinikus Biszkunak továbbra sem kell felelnie tetteiért: egy fiatal nemzetközi jogász, Gellért Ádám.

A Hágában dolgozó Gellért Biszku felelősségre vonásának lehetőségei után kutatott, beadványokat és feljelentéseket írt az ügyészségnek, majd azok elutasítása után panaszokkal élt, rendre eredmény nélkül. Egy esetben például a Legfőbb Ügyészség arra hivatkozva utasította el Gellért panaszát, hogy e-mailje hivatali idő után érkezett be. Mivel számtalan korábbi tapasztalat alapján sokan úgy vélik, a politikailag kényes ügyekben a mai Magyarországon sosem születhet a politikától teljesen független döntés, talán nincs is semmi meglepő ebben a kekeckedésben. Gellért Ádám egyébként a parlamenti frakcióvezetőknek még egy 13 oldalas törvényjavaslatot is eljuttatott, amely a szóban forgó bűnök elévülhetetlenségét mondta volna ki: mondani sem kell, hatástalan maradt ez is.

A magyar közélet fontos vitákkal gazdagodhatott volna Novák és Skrabski filmjének, illetve az egész Biszku-ügynek köszönhetően. A politikától a jogásztársadalmon át a történészekig megannyi körben és fórumon számtalan tanulságot le lehetett volna vonni, melyek segítségünkre lehetnének az állampárti múlt feldolgozásában. Úgy tűnik azonban, mindez vagy szinte senkit nem érdekel, vagy akit érdekelne, annak a jelenlegi viszonyok miatt nem áll érdekében a múlt lezárását elősegíteni.

Ennek az írásnak a megjelenéséig mindössze egyetlen helyen emlékeztek meg Biszku Béla kilencvenedik születésnapjáról, egy szélsőjobboldali orgánumban. Ettől a ténytől teljesen függetlenül is megállapítható: az antikommunizmus eszméjét mára az összes egykori rendszerváltó párt feladta, az antikommunizmus egyetlen politikai képviselője a szélsőjobboldal maradt. És ez legalább annyira okot adhat a szomorúságra, mint Biszku Béla sejthető öröme, hogy

az ellenforradalom örököseinek máig nem sikerült őt bíróság elé állítaniuk.



http://www.komment.hu/tartalom/20110913-velemeny-a-politika-vegul-semmit-nem-kezd ett-a-biszkuuggyel.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: dokumentumfilmje, bocsánatkéréstől, büntetlenségének, szélsőjobboldali, születésnapjáról, szélsőjobboldal, antikommunizmus, feljelentéseket, erőfeszítéseket, feldolgozásában, ellenforradalom, igazságtételről, születésnapját, megsemmisítést, megtorlásokban, magyarországon, megakadályozni, háborítatlanul, igazságérzetét, maradványainak, gazdagodhatott, állampolgárság, törvénydömping, megállapítható, miniszterelnök, maradnakpanyi, dokumentáltan, preambulumban, gyakorlatilag, megjelenéséig, kekeckedésben, kerülhetnének, rendszerváltó, történészekig, segítségünkre, kormányváltás, évvel szinte, antikommunizmus egyetlen, szélsőjobb maradt, kommunisták örökre, 1956-os forradalom, megtorlásokban részt, utolsó életben, igazságtételi törvény, évvel ezelőtt, felelősségre vonástól, nyilvánosság kizárására, magyar politika, megbánás szikráját, országgyűlés kulturális, országgyűlési határozati, bemutatóra végül, Panyi Szabolcs, Biszku Bélát, Biszku Béla, Novák Tamás, Skrabski Fruzsina, Nemzeti Összetartozás Napja, Biszku Bélának, Gellért Ádám, Gellért Biszku, Legfőbb Ügyészség,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Rátalálsz  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Rátalálsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A kételkedés kezelése  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Png ház  képre írva  210 éve született a SZÓZAT meg...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Paul David Tripp Április 19  Albert Einsteinről  Sokan azt tartják  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Akarat  Png kislány  képre írva  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Sose bánj semmit  Nagyi telefonál  Png csokor  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Még csak most kezdődik a nap  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Nagyi telefonál  Az igazi szeretetért rendszeri...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Png fotel  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Reggel van  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Albert Einsteinről  Popper Péter szavai  Örülök, hogy látlak!  Png nő  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Ami embereknek lehetetlen, az...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Kerüld el az evangélium örömén...  Png virág  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
évvel szinte, antikommunizmus egyetlen, szélsőjobb maradt, kommunisták örökre, 1956-os forradalom, megtorlásokban részt, utolsó életben, igazságtételi törvény, évvel ezelőtt, felelősségre vonástól, nyilvánosság kizárására, magyar politika, megbánás szikráját, országgyűlés kulturális, országgyűlési határozati, bemutatóra végül, olyan budai, frissen megalakult, kommunista bűnök, közélet aktuális, kormányváltás után, igazságtételről tárgyaljon, első hónapokban, egyetlen eredmény, büntetéséről szóló, utolsó alkalmat, igazságtétel kérdésével, csupán szimbolikus, utolsó utáni, mostani őszi, sarkalatos törvények, ülésszak kezdetéig, következő hónapokra, rendkívül tanulságos, politika végül, egész Biszku-üggyel, nyilvánosság érdeklődése, kormánypárti holdudvarnak, kommunista múlt, össznépi felejtés, igazságérzetét sértette, bocsánatkéréstől elzárkózó, fiatal nemzetközi, esetben például, politikailag kényes, politikától teljesen, parlamenti frakcióvezetőknek, szóban forgó, magyar közélet, egész Biszku-ügynek, történészekig megannyi, állampárti múlt, jelenlegi viszonyok, múlt lezárását, megjelenéséig mindössze, szélsőjobboldali orgánumban, ténytől teljesen, antikommunizmus eszméjét, összes egykori, szélsőjobboldal maradt, ellenforradalom örököseinek, dokumentumfilmje, bocsánatkéréstől, büntetlenségének, szélsőjobboldali, születésnapjáról, szélsőjobboldal, antikommunizmus, feljelentéseket, erőfeszítéseket, feldolgozásában, ellenforradalom, igazságtételről, születésnapját, megsemmisítést, megtorlásokban, magyarországon, megakadályozni, háborítatlanul, igazságérzetét, maradványainak, gazdagodhatott, állampolgárság, törvénydömping, megállapítható, miniszterelnök, maradnakpanyi, dokumentáltan, preambulumban, gyakorlatilag, megjelenéséig, kekeckedésben, kerülhetnének, rendszerváltó, történészekig, segítségünkre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 15597
  • e Hónap: 26708
  • e Év: 180204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.